Сайт за обяви за домашни любимци и животни

sait 3.jpg
Online посетители
В момента има 17 посетителя в сайта
Връзка
Търсене в сайта

Вход в сайта
Здравейте, тук може да влезнете в нашият сайт.Приятен ден !
Статистика
Членове : 586
Съдържание : 156
Брой прегледи на съдържанието : 545505
Начало | Новини | Син кит-най-голямото животно на планетата

Сподели с приятели!   Следвай ни!

Син кит-най-голямото животно на планетата

Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
alt     Синият кит е вид морски бозайник от семейство Ивичести китове.
 
     Той достига дължина от 30 метра и маса от 120 до 200 тона и е смятан за най-едрото животно, живяло някога на Земята, макар че някои открити през последните години останки от динозаври поставят под съмнение тази хипотеза.
 
     Женските раждат по едно малко, което носят единадесет месеца в утробата си. То се ражда през средата на зимата и живее с майка си в топлите екваториални води. През лятото майката и малкото отплуват към полюсите в студените води богати на храна. Новороденият кит достига седем метра, на една година достига до дължина 16 метра, на пет години до 22 метра, а възрастните индивиди достигат до 25-30 метра дължина. Периода на бозаене е около 7 месеца. За това време то нараства до към 16 метра дължина и достига около 20 тона тегло. Средно на ден увеличава теглото си с 90-100 кг.

     Китовете общуват с ултразвук известен като ехолокация. Използват я, също така, за да си намират храна - излъчват ултразвук, който се отблъсква от плячката и се връща при кита под формата на ехо. Така те намират и поглъщат плячката си. Тежината на месото е около 56.5 тона до 66 тона в зависимост от животното. Най-често се среща само на двойки; единични екземпляри или по три животни заедно.
 
     Когато се храни, той прекарва под вода повече от 30 минути. Дихателният канал е напълно отделен от устната кухина. При гмуркане достига до 70-80 метра дълбочина. Езикът му тежи около 3-5 тона. По коремната му страна има до 88 надлъжни бразди. Той е бозайник, но прилича на огромна риба. Месото на синия кит е годно за консумация. Като „рекорд” от един син кит са добити – 55 тона мас.
 
     Синият кит, подобно на много други едри китове, се храни с дребни ракоподобни животни, наречени крил.През лятото този гигант изяжда всеки ден по 4,5 тона крил.Новороденото синьо китче е дълго около 6 метра и дневно изсмуква от майка си по 190 литра мляко.Всеки час малкото наддава с по 3,6 килограма.Сините китовете живеят до 110 години.В началото на 20 век са безмилостни убивани .Днес са останали между 6000 и 14 000 екземпляра.