Сайт за обяви за домашни любимци и животни

sait 3.jpg
Online посетители
В момента има 14 посетителя в сайта
Връзка
Търсене в сайта

Вход в сайта
Здравейте, тук може да влезнете в нашият сайт.Приятен ден !
Статистика
Членове : 623
Съдържание : 156
Брой прегледи на съдържанието : 536841
Начало | Новини | Характеристика на средните породи кучета - от растеж към зряла възраст

Сподели с приятели!   Следвай ни!

Характеристика на средните породи кучета - от растеж към зряла възраст

Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
alt
 
               ♦ Кучета 11 – 25 кг (MEDIUM)
 
     Групата на средните породи, MEDIUM, включва кучета, чието тегло в зряла възраст е между 11 и 25 кг. Бретон спаньол, Бигъл, Английски кокер спаньол, Френски булдог... Тези работни кучета и компаньони съставляват близо една трета от породите, признати от Международната киноложка организация (Fédération Cynologique Internationale).
 
     Ловни кучета, овчарски и пастирски кучета, охранителни кучета, северни впрегатни кучета... Повечето от тези кучета от средни породи са работни кучета, ценени заради своята смелост, енергичност и физически способности за работа на открито. Те притежават способността да полагат интензивни усилия, но в наши дни понякога водят по-скоро градски начин на живот. При все това те си остават активни кучета. Въпреки че периодът на техния растеж може да бъде определен като средно продължителен в сравнение с този на кучетата от дребни породи (MINI кучетата, чийто растеж се определя като бърз) или този на кучетата от едри породи (MAXI кучетата, чийто период на растеж обхваща почти изцяло първите две години от живота им), времето, през което се изгражда тялото на кучетата от средни породи, е от решаващо значение.
 
          Крехка имунна система alt
     През първите седмици от живота си кученцата от средни породи наддават на тегло с 5-10% всеки ден, а чрез постепенна смяна на храната преминават от течна млечна диета към твърда храна. Отбиването започва около 3-та седмица от раждането, за предпочитане с рехидратирана храна, която се дава на майката по време на периода на кърмене и която е идеално пригодена за малките кученца. Гранулите все по-често се използват в сухо състояние, за да се стигне до пълно отбиване около 7-та седмица от раждането. Между 4 и 12-та седмица от раждането си кученцето преминава през рисков период от гледна точка на имунната му система. Имунитетът, придобит от майката чрез коластрата, постепенно отслабва, преди собствените защитни сили на кученцето да започнат да функционират напълно. Това ще стане едва след първите ваксини.
 
          За хармоничен растеж за 12 месеца
     От раждането до 12-месечна възраст кученцето увеличава телесното си тегло 40 до 50 пъти. Поради интензивния метаболизъм то се нуждае от два пъти повече енергия в сравнение с кучето в зряла възраст, въпреки че храносмилателната му система все още не е напълно развита. Специализираната храна за подрастващи кученца трябва да осигури тази енергия без да натоварва стомаха им, като в същото време се подпомага доброто храносмилане. Максимална безопасност на храносмилането се постига благодарение на висококачествените протеини и хранителни влакнини, които благоприятстват добрия баланс на чревната микрофлора. Контролираният прием на калций и фосфор допринася за изграждането на здрав скелет.
 
     В зависимост от породата, специализираната храна за подрастващи кученца от средни породи трябва да се използва до 12-14-месечна възраст.